מחלקת ביצוע
מנהל המחלקה: משה מני, תושב הר-אדר, מנהל גם את מחלקת רישוי ופיקוח.
מנהל על: סיו"ר המועצה, מוטי יוגב, "שמפרגן, מאמין ביכולות שלנו ומעצים אותנו, ורואה בנו פשוטו כמשמעו את חוד החנית של המועצה".
עובדים: אריאל ברייס מכוכב השחר, עקיבא יצחק מעפרה, ועוזר שטול מעלי.
מזכירת המחלקה: רחל בלקר מעלי. מסייעת בהוצאת מכרזים, הזמנות עבודה ותכתובות
שעות עבודה: אמורות להיות 8:00-17:00, אבל זה לא כולל עונות בוערות, מבצעים מיוחדים, לעיתים ליליים, וסתם ימי עבודה שמתארכים.
סדר יום:אין יום שדומה לקודמו.
כלי עבודה: טלפון סלולארי, ארבעה גלגלים, וראש על הכתפיים.
שונאים בעבודה: ניירת, משחקי כבוד וחוסר פירגון של תושבים – מה שקורה לעיתים רחוקות.
אוהבים: לעבוד מכל הלב ולהיות שותפים בבניין הארץ.
אחד משני מערבלי הבטון שהגיעו כדי לצקת רצפות, שקע בבוץ. בנוה צוף בונים עכשיו 12 יחידות דיור חדשות. שכונת הקרוואנים שעמדה שם הועתקה לאזור אחר ביישוב, ואת מלאכת ההעתקה ניהל עקיבא יצחק ממחלקת הביצוע במועצה.
אריאל ברייס, עקיבא יצחק ועוזר שטול, הם שלושת העובדים של מחלקת ביצוע. זוהי הזרוע המקצועית של המועצה המנהלת את כל הפרויקטים בתחומי הבנייה והפיתוח. את המחלקה מנהל משה מני, המנהל גם את מחלקת רישוי ופיקוח, וכדי להבין מה בדיוק הם עושים, התלוויתי אל עקיבא לחצי יום עבודה.
המערבל השקוע בבוץ החל נמשך החוצה על ידי חברו לקול מחיאות הכפיים של מנהל העבודה. עקיבא אחראי על עבודות התשתית המתבצעות שם, אבל לא בגלל זה באנו. בשכונת קרוואנים שאת פרויקט ההעתקה שלה ניהל עקיבא, יש בעיות ניקוז, עליהן מקבל עקיבא דיווח ממזכיר היישוב.
"אני בעצם מפקח מלמעלה על הפרויקט", עקיבא מסביר, "ויש לי ארבע דיברות שמנחות אותי בבנייה של אתרי קרוואנים. הראשונה - בטיחות – שילד שיוצא מהבית לא ייפול לתהום אחרי שני מטר; השניה - נגישות – אני משתדל שיהיו כמה שפחות מדרגות; השלישית - צנעת הפרט – שלא כל אחד יוכל לשמוע מה שקורה בתוך הקרוואן; והרביעית - חיסכון בעלויות".
אנו ניגשים לאתר ועקיבא יוצר קשר עם המזכיר כדי למצוא את המיקום המדויק. לאחר התרשמות מהמצב ודין ודברים עם המזכיר, הוא נותן הוראות מתאימות לקבלן.
משם אנו ממשיכים לכניסה ליישוב, שם מחכים לנו יפתח, סייר של מחלקת ביטחון, ואלכס, הקבלן שבונה מחדש את גדר הביטחון. "המחלקה שלנו נותנת גם שירותים מקצועיים למחלקות אחרות במועצה", מסביר עקיבא, "ויפתח ביקש ממני לבוא לראות את העבודה. הוא אחראי על גידור היישובים מטעם מחלקת הביטחון ואני נותן לו מעטפת מקצועית, בודק שהחפירה מספיק עמוקה ושכל הנתונים עומדים בדרישות".
יפתח מסתובב סביבנו תוך שהוא מנהל בסלולארי שיחת עבודה ערנית. אלכס ועקיבא ממתינים, ואלכס מנצל את הזמן כדי לפתוח לדיון את נושא התשלום. מסגנון השיחה קשה לקבוע אם הם מתווכחים או מתבדחים. עקיבא דוחק ביפתח לסיים את השיחה, ואלכס לא יכול להתאפק: "מה אתה רוצה ממנו? – הוא כמוך! ".
האוטו הוא המשרד
את רוב שעות העבודה שלהם עושים עובדי המחלקה בישובים וביניהם, והסלולארי הוא כלי העבודה הפעיל ביותר שלהם. "הטרמפיסטים של כוכב השחר כבר רגילים לזה", אומר אריאל ברייס, "ובאמת חלק גדול מהעבודה אני עושה מהאוטו". "האוטו זה המשרד שלי", מסביר עקיבא. "יש לי מחשב נייד, ומכל יישוב אני יכול להתחבר לאינטרנט אלחוטי".
במועצה 33 יישובים מאושרים, ועוד שבעה "מאושרים מאוד", כהגדרתו של עקיבא, והם מחולקים בין שלושת עובדי המחלקה. עקיבא: "התפקיד שלנו זה להסתובב ביישובים ולזהות צרכים. בסוף כל שנה, כל אחד מציג רשימת צרכים של היישובים שבאחריותו, כולל פירוט העבודה ואומדן עלויות". הדיונים וההערכות מתבצעים בשפה מקצועית, ושלושת העובדים הם אנשי מקצוע עם הכשרה בתחומי הבניין המגוונים: חשמל, עפר, אדריכלות, הנדסה, קבלנות וניהול אתרי בנייה. בישיבת עבודה עם מוטי יוגב, סיו"ר המועצה, מוצלבות הרשימות עם אלו שהגישו מזכירי היישובים, ונקבעת תכנית עבודה לשנה הקרובה.
"אנחנו עוסקים בליווי וקידום הפרויקטים משלב התכנון, דרך הוצאת המכרז, ועד גמר העבודה", מסביר אריאל ברייס, ומונה את שלל הנושאים הממלאים את יומם: "בניית מעונות, גנים, בתי ספר, בתי כנסת, מועדונים, מקוואות, תאורת כבישים, סלילת כבישים ומדרכות, תמרורים וסימוני כבישים, הוספת כיתות לימוד בקיץ, ובקיץ הקודם גם הרחבנו בתי עלמין. בספטמבר האחרון סיימתי לבנות את בית הספר העשירי, ועכשיו מתחילים בבניית שבעה גנים במכה אחת - שניים אצל עוזר שטול וחמישה אצלי. בקרוב נתחיל גם בנייה של שני אולמות פיס. אנחנו מטפלים גם בבטיחות מתקני חצר וגנים ציבוריים, ובשביל הכיף גם בתחנות הסעה, ובמיזוג אויר במוסדות החינוך. אנו עובדים מול כל מחלקות המועצה: ביטחון, תברואה, חינוך, גנים ומעונות, ונמצאים בקשר עם מזכירי הישובים, מנהלי בתי הספר, גננות, מנהלות מעון, אנשי אחזקה ורבש"צים, אם בניהול הבנייה בפועל או במתן ייעוץ. חוץ מזה אנחנו נמצאים בקשר יומיומי עם משרדי ממשלה, בעיקר השיכון והחינוך, ועם מפעל הפיס".
- איך אתם משתלטים על הכל?
"אנחנו רצים בין הפרויקטים", עונה ברייס, ועקיבא מוסיף: "הכל בראש".
כדי להבין קצת יותר אני מנסה לברר עם עוזר שטול מה סדר היום שלו: "זהו, שאין סדר יום קבוע, וזה אחד הדברים הנחמדים בעבודה הזאת. רוב הזמן אני מסתובב ביישובים. עובר בין הפרויקטים, פותר בעיות אם יש, ופעם בכמה ימים מתרכז בטיפול בניירת. אין יום שדומה לקודמו. בפרויקטים גדולים, למשל בניית בית ספר,יש פגישה שבועית קבועה באתר. חוץ מזה, הלו"ז מתעדכן כל הזמן".
העונה הבוערת היא ללא ספק בחודשי הקיץ, "אש ותמרות עשן", כדברי עקיבא יצחק. עוזר: "בחופש הגדול יש לחץ גדול במבני ציבור, בעיקר מבנים יבילים – קרוואנים וכיתות לימוד. לקראת סוף השנה אנחנו מקבלים רשימה מהנהלת המועצה, מוציאים מכרזים, מסכמים הצעות מחיר ומכינים חוזים לעבודה, שנמשכת חודש - חודש וחצי. אנחנו מלווים גם את שיפוצי הקיץ של הגנים, המעונות ובתי הספר, וזו תקופה מאוד מאוד לחוצה. חוץ מזה אנחנו משתדלים לנצל את הקיץ לביצוע עבודות של תשתיות ותיקון בורות בכבישים, כי אספלט לא ניתן לבצע בטמפרטורה נמוכה או על מצעים רטובים".
בנוסף ליישובים שבאחריותם יש ביניהם גם חלוקת עבודה לפי תחומים. אריאל ברייס, 8 וחצי שנים בתפקיד, מרכז בפועל את הוצאת המכרזים והחוזים ומכין את כל החומר לקבלנים ולוועדה. בנוסף הוא הגורם המרכז מול חברת החשמל את חיבורי החשמל בישובים, ומרכז גם את נושא הבטיחות. עקיבא יצחק, שהגיע למועצה זמן קצר אחריו, מרכז הקמה, העתקה והרחבה של אתרי קרוואנים, וגם מבצע מדידות בעת הצורך. עוזר שטול, שנתיים במחלקה, אדריכל במקצועו, מבצע עבודות תכנון ושרטוט ומרכז את נושא תחנות ההסעה בצמתים.
שונא ניירת
מנווה צוף אנחנו יוצאים לכיוון כביש 60 ועושים גיחה קצרה לתוך יער אום צפא. עקיבא שונא ניירת ואוהב אקשן, וחוץ מרכז ביצוע, הוא גם רכז המבצעים של המועצה, ומרכז פעילות מיוחדת כמו הפגנות, פינוי שלג, אירועים המוניים, ופרויקטים שהשתיקה יפה להם. הוא מראה לי את מגרשי החנייה שהוכשרו לטובת אירוע יום העצמאות ומתאר את ההכנות המתבצעות לקראתו בכל שנה. הכשרת הדרך שאנו נוסעים בה בוצעה בשיתוף רשות שמורות הטבע והגנים, שסירבה בתוקף להצעת המועצה לאייש מחדש את שני בתי היערנים הקיימים שם, מחשש שהמקום יהפוך למאחז בלתי חוקי...
בוואדי חרמיה אנחנו עוצרים להפסקת קפה. לרגעים נדירים פוסקת התנועה בכביש הסואן ואנו מתענגים על השקט. שיפוץ בניין המשטרה הבריטית והפיכתו לאתר הנצחה מכובד הוא פרויקט שדחף עקיבא. עד היום השקיעה המועצה 250,000 ₪ בשיפוץ, שכולל גידור, הנחת מצעים, בניית טריבונות אבן, רחבה מרוצפת, והצללה של 600 מ"ר. במקום מתקיים מדי שנה טקס ביום הזיכרון לחללי צה"ל, ובעתיד מתוכננת גם במה.
בדרך לשילה אני סוקרת את המכשור באוטו: GPSעם יומן, מכשיר סלולארי גדול להפעלה נוחה בנהיגה, מירס לתקשורת עם מנופים, סלולארי נוסף למבצעים מיוחדים, מערכת ברק מסיבות ביטחוניות, מערכת כריזה לאירועים, ספק כוח להטענת המחשב, שלט מאסטר לשערי היישובים, מערכת פסקל של כביש 6, ועל הצילון המתקפל– צ'קלקה.
קשה לעצור
בגבעת הראל אנו פוגשים את המזכיר, ואני מתרשמת מאתר קרוואנים חדש עם הכנות להרחבה, גן ילדים ובצדו תשתיות למעון עתידי, ופתרון יצירתי לאורך הכביש הפנימי כתחליף למדרכה. בשילה עובדים על תשתיות ל-10 יח"ד בבנייה, הכנות לבניית בית ספר חדש, ושכונת קרוואנים שהורחבה ב-22 יחידות.
אריאל, עוזר ועקיבא רואים עצמם חלק ממכלול שלם שעובד יחד, ואם בבוקר סופה המזכיר איננו ואיש האחזקה במילואים, תוכלו גם למצוא אותם על גג הגן או המעון משחררים סתימות במרזבים.
עקיבא ממהר למסירת בית כנסת ברימונים, ולפני שאנחנו נפרדים הוא מגלה עוד על מה שמניע אותם בעבודה הזאת: "עבודה מהסוג הזה נותנת המון סיפוק. כשאני עושה אותה אני מתקשה לעצור. היא מתאימה בעיקר לאנשים עם דמיון פורה והמון יוזמה, שמאמינים בצדקת הדרך של ההתיישבות ובכוחם לפתח את הישובים, ואני רואה בזה זכות אדירה".