מאחורי הקלעים של מרתון התנ"ך הבינלאומי השני שהתקיים בסוכות היו לא מעט משברים ורגעים מרגשים. לא סתם זהו אחד ממסלולי המרתון המאתגרים בעולם
גיל סלוביק וצחי כהן
הריצה, שהפכה לענף ספורט פופולרי במיוחד בשנים האחרונות, היא לא עניין חדש עבורנו. מי אם לא אברהם אבינו היה הרץ הראשון שנזכר בתנ"ך: "וְאֶל הַבָּקָר רָץ אַבְרָהָם"? אז נכון, הוא רץ אל המטבח ולא אל קו הסיום, אבל היו גם גיבורי תנ"ך שרצו ריצה רצינית יותר. כך למשל, "איש בנימין" שרץ מן המערכה מול הפלישתים באבן העזר הסמוכה לראש העין, עד שילה, כדי לבשר לעלי על התוצאות העגומות של המלחמה, כמסופר בספר שמואל. עד כמה ארוך היה המרוץ הזה? יוסף יקותיאלי, מהוגי המכבייה, תהה גם הוא ולכן טרח ומדד את המרחק בשנות ה-60' של המאה הקודמת וגילה שמדובר במרתון של ממש: 42 קילומטר בדיוק.
בחול המועד סוכות התקיים בבנימין מרתון בינלאומי רשמי שמשחזר את ריצתו של איש בנימין, הלא הוא "מרתון התנ"ך". באירוע, שכלל ארבעה מקצים במרחקים שונים, לרבות מרתון וחצי מרתון, השתתפו למעלה מ-3,000 איש, ביניהם עשרות רצים ממדינות שונות ברחבי העולם: ארה"ב, אנגליה, רוסיה, רומניה, איטליה וברזיל. אל דאגה, המנצח הוא משלנו: אריאל רוזנפלד, שגמא את המרחק עם תוצאה של 03:14:31 שעות, הישג לא מבוטל בהתחשב בכך שמדובר באחד ממסלולי המרתון האתגריים ביותר בעולם בשל התוואי ההררי שבו ובשל העובדה שמדובר בנוף עוצר נשימה (מה שעלול דווקא להפריע מעת לעת לרצים...).
המרתון, המוכר על ידי איגוד האתלטיקה ונמדד רשמית על ידי איגוד המרתונים הבינלאומי, הוזנק בראש העין והסתיים בשילה, בשער תנ"כי מיוחד ומרשים. סמוך לשער התקיים הפנינג ענק בו המתינו לרצים מתחמי הירגעות, מסאג' ומזון, בעוד בני משפחותיהם נהנים ממתחמי פעילות תנ"כיים של מלאכות קדומות, קטורת, גת וארכיאולוגיה.
קהל הרצים היה מגוון: החל מרצים מקצועיים מישראל ומהעולם שבאו להתנסות במרתון הייחודי, דרך אנשים שהריצה היא תחביב שלהם, וכלה בקבוצות רצים מיוחדות כמו כאלה שבחרו לרוץ בבגדים תנ"כיים או קבוצת יחפנים שרצו את המסלול יחפים אך מרוצים.
דבר שאיחד את מרבית הרצים היה התרגשותם בקו הסיום. הם דיווחו שהבחירה לרוץ את המרתון האתגרי בתנאים הרריים לא פשוטים, משתלמת. נופי הבראשית, האווירה התנכ"ית המיוחדת וההתחברות לחבל ארץ שהוא ערש תרבותנו, התקבצו לכדי חוויה שלא חוו קודם. את חלקם אף מצאנו מסיימים את הריצה עם דמעות התרגשות בעיניהם.
הצצה אל מאחורי הקלעים של ארגון המרתון מעלה שמדובר בעניין לוגיסטי מורכב..
משה רונצקי, מנהל מחלקת התיירות של בנימין והרוח החיה שמאחורי יוזמת המרתון, אומר: "בשנה שעברה קיימנו לראשונה את מרתון התנ"ך בבנימין, והיה חשוב לנו מאוד שהשנה האירוע יבסס את עצמו בקהילות הרצים בארץ ובחו"ל כאירוע ספורט שאסור לפספס. עבדנו קשה מאד כדי להפיק את האירוע, עם הרבה אתגרים פוליטיים, לוגיסטיים ובירוקרטיים, אבל התוצאה שווה הכל: לראות כאן בבנימין אלפי משתתפים באירוע ספורטיבי בינלאומי מקצועי, מושקע וססגוני - זה באמת מרגש מאד. כולנו דאגנו לאחד הרצים שהתמוטט ואושפז, אך ב"ה לאחר כמה ימים הוא התאושש ושוחרר מבית החולים. ההרשמה למרתון הבא כבר נפתחה, והיום אני כבר יכול להגיד בביטחון שמרתון התנ"ך הפך למסורת".